eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2007-10-31

Ekseption och en generationsdelare



Jag visste inte att Rick van der Linden dog förra året. Han spelade iaf orgel i bandet Ekseption, ett band som för musik som gränsar lite till fusionjazz, men ändå är lite eget, gillar dem även om jag inte lyssnar så mycket på jazz i övrigt. Jag associerar dem lite fritt till bandet The soft machine men de har nog egentligen inte så mycket med varandra att göra, det är mer en personlig association. (I The soft machine spelar för övrigt den numera ganska kände Robert Wyatt, köpte hans förra skiva; The coocooland, vemodig men otroligt bra). Ekseption har framför allt gjort riktigt roliga tolkningar av kända klassiska låtar, bara som exempel, en funkig version av Bachs Tokata och fuga i d-moll plus en av satserna i Bethovens femte symfoni. Om inte den inbäddade länken skulle funka finns en liten video med Ekseption på youtube på den här adressen.

Jag inser att det finns saker som är fullständiga generationsdelare. Häromveckan sa jag lite på skoj (apropå vad jag skulle göra på fredag kväll) att jag skulle nog hyra en moviebox och slöa lite. En person såg FULLSTÄNDIGT lost ut. Han var 80-talist.
Hur många gånger har man inte släpat moviebox? De som inte vet vad det är, de är 80-talister eller ännu yngre. Just det, jag blev bjuden på en Nötcreme dagen innan av en 60-talist, det ni!

Orkade inte tömma över hela minneskortet från kameran, så här är två djurbilder från italien tagna för två år sedan (hm, eller är det tre kanske?). Den ena är en liten gecko som ramlade ut ur luftkonditioneringsanläggningen på morgonen, helt stendöd, troligen ihjälfrusen. Den andra, det är en liten vanlig skorpion, jag fångade den och släppte ut efteråt.

2007-10-21

Legendary Pink Dots




Några snabba bilder tagna med mobiltelefonkameran från spelning med Twice A Man (översta bilden) och så lite bilder från Legendary Pink Dots spelning på pustervik 23/9. Niels Van Hoorn spelar på ett väldigt udda instrument en Steiner AVI och lite senare så tar han fram en saxofon preparerad med nånslags ljudkänslig enhet som lyser till när han spelar på saxofonen, såg udda, och lite farligt ut när han gick runt och spelade på den. Syns ganska bra på bilden tycker jag, det lyste ordentligt. Legendary Pink Dots är samspelta och några av låtarna känner jag igen (men med 40 utgivna skivor så kan man bara inte känna igen allt) och det var en riktigt bra kväll!

Fick tips på den här sidan som har en del gammal psych/prog/kraut för nerladdning.

2007-10-17

Strödda ögonblick från senaste veckan





Då ska vi se. Först, morgon, precis innan jobbet, sedan kväll och lång skugga efter jobbet. Och den sista bilden är faktiskt inte alls jobbrelaterad, det är ett chipp som jag fick förevisat under en fika av en vän som jobbar med att programmera detsamma. Har du också nördiga vänner? Vi kanske ska bilda klubb?

Måste slå ett litet slag för Rhösska museet, Koloni har hållit lite konserter här, mycket trevligt och brunchen i fiket på lördagar och söndagar mellan 12 och 15 är toppen och rekommenderas varmt.

2007-10-14

Mellantid och en utrensing





Det blev ingen spelning med bandet för mig. Planen var att vara ledig på fredagen, helt ledig. Men det var visst bäst om jag kom in och jobbade ett par timmar bara, ändå. Och det är väl bara att inse att man ibland gör saker man ångrar väldigt mycket. Det blev inte ett par timmar, det blev lite mer än åtta timmar utan lunch. Det var bara att ringa och säga att bandet fick klara sig utan mig pga att jag är ofrivilligt kvarhållen på jobbet. Det är facinerande var mycket man accepterar. Jag har antagligen mig själv att skylla som ens var på plats trots lovad ledighet. Det finns ett par saker jag inte frivilligt ställer in och till detta räknar jag kategorierna bröllop, begravningar och spelningar. Det gäller att göra något åt sin situation istället för att bli bitter.

Geigerfestivalen gick iaf över förväntan. Mycket positiva gensvar från både artister och besökare. Under själva GAS festivalen så besökte jag själv bara Laurie Andersons konsert. Härligt att få höra en gammal ikon (ett starkt minne för mig är när de visade videon till låten O Superman på SVT någon gång på tidigt 80-tal, det hela bet sig fast på näthinnan) spela, och ja, det var bra, möjligen lite stillsamt och kanske lite mycket stråkar ibland, men som helhelt mycket bra! (Udda i sammanhanget var att dessutom råka på Lou Reed, iaf på konserthuset i Göteborg...) Sound of music har en längre text om geiger och gasfestivalen.

Hjälpte en vän i Gamlestan som ska flytta att slänga lite saker, bilderna kommer därifrån. Enligt uppgift var det bara lite saker, kanske ett lass. Det blev TRE lastbilslass, måste nog vara ett ton med saker som kastades. Märkligt det där med återvinning förresten, kasta ut den gamla widescreens-tv:n bara för att det har kommit en ny plattare modell...och det kändes också rätt märkligt att slänga barockmöbler utan större skavanker eller att ställa in en ganska ny och fullt fungerande videobanspelare för nermalning i elektronikåtervinningen. När det kom till att även kasta 50 kilo LP-skivor tog nog samlarhamstern i mig övertaget. Så nu finns det ytterligare något hundratal (?) LP-skivor hemma hos mig.

Ur konversationerna igår:

-Hm, men det här är ju ganska schyssta inbundna böcker, ska vi verkligen slägga dem?
-JAAAA! Släng för fan! Mikis Theodorakis tillhör mitt gamla liv och det SKA BORT!
-Ska vi verkligen slänga din säng också?
-Ja släng den, jag ska ju knappt bo här, det löser sig!
-Okej. Jag tror du har hittat det perfekta raggningsknepet; ingen säng att sova i.

När det kom till att slänga Lego och serietidningar plus en cykel med åttaväxlat Nexus-nav kunde inte heller Lars låta bli att trycka tillbaka sin inneboende samlare...