eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2009-03-25

Rykten om spotify och LastFM

Jag vet inte om det är officiellt bekräftat än, men enligt Mashable social media guide så kommer tjänsten LastFM att bli betaltjänst utanför usa, england respektive tyskland pga licensproblem. Precis som ryktena om att Spotify kommer att säljas (och då, beroende på vem som köper antigen bli en del av deras redan existerande tjänster eller läggas ner helt). Itunes med streamingmöjlighet. Tjaaa, skulle kanske funka. Bara man slipper installera det i datorn. Och, för den som frågar, nej jag har tyvärr inga spotify invites kvar, allt är bortskänkt, men betalande användare har fler, eller får fler hela tiden. Nu finns också ett trevligt hack i form av fri variant av spotifyklienten; despotify. Intressant läsning är också sidan med kritik.

Ta en titt på filmen med de av Samsung sponsrade lysdiod-fåren. Vackert. Vansinnigt! I sammanhanget med lysdioder (LED uttalas inte "lädd" och inte leeeed som någon på ekot sa häromveckan) så har jag kvar länken till LED-Throwies som är lysdioder ihoplödda med ett motstånd och ett litet litiumbatteri samt en kraftig magnet. Man kastar helt enkelt upp dem så att de fäster på en lyktstolpe eller en skylt och så sitter de där och lyser några dagar tills batteriet tar slut. Fint och rätt miljöovänligt...

Etiketter: , , ,

2009-03-17

Synthpop modularsystem och mjuka synthar

Jag har tidigare bara hört någon enstaka låt med projektet Eliasson, men nu såg jag att det finns flera låtar upplagda på myspace. Medryckande synthpop. Lyssning avkräves! Synd att den stora modularsynthen är såld (eller visst blev den det?!).
För ett par år sedan så råkade jag på låten "Pokerkväll i Vårbygård" av Florence Valentin. Det var något bekant med den. Häromdagen kom jag på varför det lät så bekant. Det låter som en korsning mellan två, eller tre olika låtar med The Clash typ Rudie cant fail, Spanish Bombs och Jimmy Jazz. Nåja. Återvinning är ju modernt!


Apropå musik så råkade jag på videon brevid som visar ett modularsynthsystem som spelar en variant av ett klassisk Satiéstycke. Välgjort, ambient och vilsamt.

Just ja. Lyssna på stycket. Och samtidigt, bläddra igenom mjukissyntharna (och då menar jag inte mjukvaru utan mjuka på riktigt).

Etiketter: , , ,

2009-03-12

Extrem fotografering -att urskilja bilder i bruset

Det här blir ett extremt tekniskt inlägg. Men det är otroligt spännande att med hjälp av en vanlig digital systemkamera och en dator plocka fram information som inte syns, som knappt finns där, men som ändå går att använda med hälp av lite verktyg i en vanlig dator.

Den första bilden är fotograferad i svagt ljus med ISO 1600 och underexponerad ca 7 steg sedan kompenserad +2 steg i raw.



Andra bilden är en detaljbild med tämligen mycket brus.


Tredje bilden är justerad med verktyget kurvor i Photoshop:




Om man då tar 900 bilder och sedan räknar ut medelvärdet på dessa blir resultatet den fjärde och sista bilden.




En lite mer noggrann beskrivning enligt nedan.

Först gjorde jag en batch-konvertering av bilderna i Photoshop till 50% storlek. Annars tar resten så väldigt lång tid. Jag satte också vitnivån (i samma batch-körning) så att bilderna inte längre var kolsvarta. För att medelvärdesbilda så använde jag Registax 4 (gratis). Interfacet är svårbegripligt, men enligt mina anteckningar gjorde jag såhär; Klicka på select och välj bildfiler. Jag tog inte alla på en gång utan delade upp det i fem omgångar. Programmet klarade inte 900 filer i ett svep. De fem resulterande bilderna medelvärdesbildade jag i en andra omgång. När man valt filer frågade den nåt om "stretch intensity-levels". Jag vet inte vad det betyder men svarade "nej". Klicka i Align Method None. Klicka på Limit (vet inte vad den gör, men det är nödvändigt). Klicka på Stack och sen Save Image.

Till slut snyggade jag till den färdiga bilden med "levels" i Photoshop. Metoden får bort brus, men statiska pixelfel kommer att förstärkas. Därför får man linjer och lysande punkter i den färdiga bilden. Originalbilderna var för övrigt raw-konverterade till 16 bitars tiff med all efterbehandling avstängd. Det går med jpeg också, men det blir möjligen lite sämre.


Registax är en programvara som används inom astronomisk fotografi. På den här sidan finns en annan bra sammanställning av programvaror för astronomisk fotografi och ett antal av dem är användbara om man behöver göra extrem brusreducering eller något annat. Fältet är öppet för experiment.

Fotografierna, och en stor del av den här texten är lånad från ett annat forum, jag har personens tillstånd att publicera här.

Etiketter: , , , ,