eXTReMe Tracker

En helt vanlig ovanlig dag

Lite anteckningar och fotografier från vardagliga eller inte vardagliga händelser i mitt liv och om KULTUR.

2016-12-18

Lollipopfestivalen i Lida friluftsområde 1998

Först av allt. Rubriken ljuger. För, efter att ha hetat Lollipop-festivalen under flera år så bytte den namn och hette nått annat, enligt notis i DN hette den Fanclub (fast enligt notis i Aftonbladet så hette den Lollipop 98). Kom att prata om festivalen i fråga med en bekant och så var vi inte ense om när den var, men då var det utrett. Minns en helt fantastisk spelning med Atari Teenage Riot. Det hela ägde rum på en inomhusscen som var alldeles för liten, solen stekte på och det kändes som om det var 40 grader varmt i tältet som scenen var i. Resultatet var att en av medlemmarna i bandet tuppade av på scen. Han kvicknade till efter nån minut eller två och lite vatten och fortsatte spela nästan som om inget hänt. Hm, apropå denna festival så undrar jag om Håkan Hellström lyckades spela i två band på festivalen eller bara ett? Har för mig att han spelade med Honey is Cool då (fast tittar man på 1998 års banduppsättning av Broder Daniel så spelade Håkan även med dem som också spelade på samma festival), får fråga om jag kommer ihåg. Tänkte att jag skulle lagt in några fotografier, men har för mig att jag hade paus i fotograferandet. Eller hum, var jag kanske ackrediterad och jobbade som fotograf åt nån tidning, och lämnade iväg bilderna helt enkelt? Minns ej, men hittar heller inga bilder i arkivet. Någon har lagt upp lite bilder från föregående års lollipop festival iaf.


Det händer att folk frågar hur det går med Gårda. Det finns en fin artikel med reportage i Göteborg Direkt om Gårda. Ganska nyligen var jag också på släppfest (jodå boken släpptes faktiskt från lite höjd, vi är ju i Göteborg!) på remfabriken för Boken om Gårda -försvunnen arbetarstadsdel (Roger Andersson: Boken om Gårda – försvunnen arbetarstadsdel, ISBN 978-91-87171-17-8). Författaren har i princip fått med vartenda hus som funnits i Gårda, det är spännande läsning, superfin bok. Bilden är tagen av Kjell Wikander och lånad från ascript förlag där man också kan beställa boken. (Åter igen, ingen kamera med mig, kom direkt från jobbet).



Eboksläsare
Jag har för övrigt skaffat e-boksläsare. Valet föll på en Kobo Aura One. Förutom att den är vattentät (vad man nu ska med det till, touch-skärm funkar rent ut sagt kasst i badet...) så har den lite mer än en månads batteritid plus går att låna e-böcker från biblioteket med. Kobo har andra bra och billigare modeller också ska sägas. (Fattar jag det rätt så är konkurrenten Kindle knuten till web-butiken Amazon och klarar inte att låna eböcker från biblioteket, så det är ju rätt ointressant). Bibliotek använder ett format som heter Epub. Ska du skaffa eboksläsare, se till att den har stöd för formatet Epub, annars kan du inte låna böcker från biblioteket. Två tips på programvaror som är bra att ha om man har ebokläsare är Calibre som hjälper en att hålla ordning på eböckerna (det går in kanske ett tusental i en enda eboksläsare!) och så apprenticeharper DdrmTools som är till för att ta bort DRM. (Den senare är jag lite osäker på hur juridiken kring är, men att plocka bort kopieringsskyddet för böcker man köpt borde väl vara samma sak som att framställa kopia för enskilt bruk antar jag. Typ som att göra mp3 av en cd man faktiskt äger. Att fildela dem vind för våg däremot, det får man inte göra, men det är en annan sak). Apropå det. Om man köpt ett antal elektroniska böcker, och hårddisken rasar pga att man inte gjort backup, har man förlorat dem då? Det finns också tusental e-böcker att ladda ner helt gratis från projekt Gutenberg. Projektet som startade i början av 2000-talet har som idé att digitalisera och offentliggöra böcker där upphovsrätten har gått ut.


Läs Definitive data on what poor people buy when they’re just given cash, intressant läsning. Kommer att tänka på att Finland just nu har ett pågående experiment med medborgarlön. Jag vet inte om medborgarlön är bra eller dåligt, men intressant experiment iaf. Det kan väl knappast undgå någon att ganska många jobb kommer att automatiseras och det är inte säkert att de ersätts av andra arbeten. De mest uppenbara är kanske jobben som rör trafik, dvs taxi, eller lastbilar. Vi har redan självkörande bilar, det är inte långt kvar tills det är en självklar inbyggd feature på alla nyinköpta bilar. Medborgarlön skulle kunna vara ett sätt att undvika samhällskaos.